Uncategorized

Vad är Spridningskollen och hur skyddar du dig mot den?

Spridningkollen är en av de stora it-nyheterna som var varit på sistone. Då undrar säker du som inte är så insatt i den här branschen vad det är? Jo, Spridningskollen är ett nytt initiativ som har kommit till för att komma åt svenska fildelare. Då tänker säkert du hur detta funderar och vilka eller vem det är som ligger bakom det, och är det ens lagligt? En sak du ska ha i åtanke innan du läser detta är att vi som skrivit detta är ej jurister, så skulle det vara så att du har fått ett kravbrev hem från Spridningkollen är det bäst att du vänder dig till en jurist.

Gothia Inkasso ligger bakom Spridningskollen

De som ligger bakom Spridningskollen är Gothia Inkasso, som är ett inkasso bolag från Gothia-gruppen som du säkert förstår och hör på namnet. Detta bolag har sedan slagit ihop med att antal andra bolag för att ytterligare testa att komma åt nya sätt att komma åt fildelare. Dessa bolag är Atlantic Film, Crystalis Entertainment, Noble Entertainment och Scenbox Entertainment. Som alla andra bolag är det oftast en speciell person som vänder sig utåt och är så kallade bolagets ansikte utåt. Den personen brukar ta hand om pressen bland annat. Spridningskollens ansikte utåt heter Gordon Odenbark och är den personen som har uttalat sig på intervjuer som har kommit upp senaste veckan.

Jobbar med att komma åt fildelare

Vad gör spridningskollen då? Jo, det läste du tidigare i texten, att de jobbar med att komma åt fildelare. Hur gör de det då? Spridningskollen använder sig av en mjukvara som själv har tagit fram. Denna använder man för att hitta svenska IP-adresser som har använts för att bland annat dela upphovsrättsskyddat material. Exempel på det är filmer och tv-serier. Du som kanske inte är speciellt insatt i detta med teknik och IP-adresser kan du kort få förklarat vad det är för typ av adress. Varje dator har en IP-adress och ingen har samma IP-adress. Man skulle kunna säga att en IP-adress är ens datorn personnummer. Så att så fort du kopplar upp dig på din dator får du en IP-adress som är unik och den kan användas och visas i olika sammanhang. Vad gör Spridningskollen då när de har fått tag i en IP-adress? Jo, då begär Spridningskollen om uppgifter. Uppgifterna är om vem det är som står för abonnemangen som de får av internet leverantören. Den så kallade internetoperatören har koll på vilken användare det är som använder vilken IP-adress, vilket gör det ganska enkelt för Spridningskollen att ta reda på den informationen. När de sedan med bevis kan koppa en person med ett abonnemang som har använt sig av den IP-adressen som fildelade, skickas ett kravbrev ut. I det brevet står det att du är tvungen att betala 2 000 kronor i avgift till Spridningskollen, annars hotar man att rättighetsinnehavaren kan gå vidare med informationen till domstolen. Det råder delade meningar om detta är lagligt rent juridiskt.

icon